Gnocchi z pesto pietruszkowym



Gnocchi należy do moich faworytów. Miękkie, delikatne i subtelne w smaku kluseczki idealnie sprawdzą się na chłodne jesienne i zimowe dni. Wariantów i możliwości ich przyrządzenia jest nieskończenie wiele. Moje ulubione to te z pesto pietruszkowym oraz te  zapieczone z sosem pomidorowym i beszamelem w piekarniku (już niedługo na blogu!). Przepis niesamowicie prosty, pamiętać jednak należy aby na sam początek wrzucić do gotowania jedną kluseczkę. Jeżeli się rozpadnie to znak, że należy dodać więcej mąki do ciasta. 
Smacznego!





SKŁADNIKI:
- 1 kg ziemniaków
- 150 g mąki
- 1 jajko
- sól i pieprz
- 2 pęczki pietruszki
- 5  łyżkek oliwy
- łyżeczka tymianku
- sólo i pieprz




PRZYGOTOWANIE:
Do dużego garnka wlewamy wodę ( ok. 3 l , ponieważ na jeden kilogram ziemniaków powinno przypadać 3 l wody). Ziemniaki wkładamy do wrzącej wody, przykrywamy i gotujemy aż zmiękną (ok 35-45 min). Następnie obieramy i przecieramy  przez wyciskarkę lub trzemy na tarce;. Układamy na macie, przesiewamy mąkę  i robimy dołek w który wsypujemy mąkę. Wszystko mieszamy zagarniając do środka, formujemy kulę i odkładamy do miski. Matę posypujemy mąką, bierzemy część ciasta i wałkujemy go rękoma na rulonik ,a następnie kroimy na małe kluseczki. Przed samym gotowaniem dociskamy widelcem, aby pozostawić charakterystyczny ślad. Gnocchi wrzucamy do wrzącej wody i gotujemy do momentu ,kiedy wszystkie wypłyną na wierzch. Wtedy   natychmiast wyławiamy. Pietruszkę kroimy bardzo drobno ,bądź mielimy w blenderze, a następnie dodajemy oliwę, tymianek, sól i pieprz. Rozgrzewamy patalnię, wlewamy całe pesto, a następnie dodajemy gnocchi i dokładnie mieszamy, aby pesto pokryło wszystkie gnocchi.

Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty