handroll z grillowanym łososiem, ogórkiem i philadelphia
sushi:
2/3 listka nori
150 g surowego fileta z łososia
1 mały ogórek
3 łyżki serka philadelphia
100 ml ryżu do sushi
wasabi
sos sojowy
awase-zu:
1 łyżka octu ryżowego
1.5 łyżeczki cukru
szczypta soli
ryż gotujemy w maszynce do ryżu zgodnie z zaleceniami producenta.Ocet, cukier i sól gotujemy w garnku, aż całkowicie się połączą. Następnie wykładamy ryż na talerz, rozkładamy równomiernie i polewamy awase-zu. Przykrywamy folią i zostawiamy, aż ostygnie. W międzyczasie czyścimy filet łososia z łusek ,na patelni rozgrzewamy łyżeczkę masła i smażymy łososia. Gdy jest już prawie gotowy, zdejmujemy skórę i delikatnie dzielimy go widelcem na mniejsze kawałki. Dodajemy 1.5 łyżki sosu sojowego i łyżeczkę cukru. Smażymy razem z łososiem przez 2-3 min. aż sos trochę się zredukuje i dokładnie wsiąknie w mięso. Zdejmujemy z patelni i odstawiamy na bok, aby ostygł. Ogórka obieramy ze skóry i dzielimy na ćwiartki. Wykrawamy środek z pestkami, a pozostałą część kroimy w drobne paseczki. Na macie do sushi rozkładamy nori. Moczymy ręce w zimnej w wodzie, ryż formujemy w duża kulkę i następnie równomiernie rozkładamy na 3/4 nori.Smarujemy odrobiną wasabi, a następnie układamy łososia, ogórka i philadelphie. Zawijamy sushi, mocno dociskamy. Nóż moczymy w zimnej wodzie, a rolkę sushi kroimy na pół. Podajemy z sosem sojowym i wasabi.
Komentarze
Prześlij komentarz