Marokański kuskus



70 g kuskus
pół cukinii
1 pomidor
pół dużej papryki
40 g rodzynek
2 cebule
pół piersi z kurczaka
pół cytryny
pół dużej marchewki
2 łyżki ciecierzycy
2 łyżki pietruszki, posiekanej
szczypta szafranu
łyzeczka cynamonu
pół łyżeczki imbiru
1 łyzeczka czarnego pieprzu
2 łyżeczki cukru
woda sól

1 cebule siekamy, przekładamy z rodzynkami, masłem, 1/2 łyżeczki cynamonu, cukrem i wodą do małego rondelka. Gotujemy na średnim ogniu 45 min., mieszając od czasu do czasu, aż cebule się rozgotują, a sos będzie gesty, błyszczący i brązowy. Jeśli sos jest wystarczająco gesty, ale cebule jeszcze nie rozgotowane, dodajemy wodę i gotujemy dalej.

1 cebulę kroimy w piórka. Do garnka wlewamy ok. 30 ml oliwy z oliwek. Wrzucamy na nią cebulę, kurczaka i wszystko podsmażamy. Doprawiamy jedną łyżeczką soli wymieszanej z szafranem, 1 łyżeczką pieprzu czarnego, 1/2 łyżeczki zmielonego imbiru. Pozostawiamy na ogniu. 

Cukinie obieramy ze skórki, przekrawamy na pół i kroimy w 4 cm kawałki (chyba, że cukinie są małe, wtedy przekrawamy je na pół). Wydrążamy pestki z cukinii.
Paprykę oczyszczamy z gniazda nasiennego i kroimy w ćwiartki. To samo robimy z pomidorem. Następnie obieramy marchewkę. 
Gdy kurczak zmięknie, a cebula zacznie się prawie rozpadać, zalewamy wszystko wodą i pozostawiamy do zagotowania.

Kaszę kuskus mieszamy z oliwą z oliwek i solą. Najlepiej to robić rękami. Tylko wtedy mamy pewność, że wszystko zostało dokładnie wymieszane. Następnie przekładamy kuskus do drugiej części garnka (z sitkem).

Gdy w głównym garnku wszystko się zagotuje, wkładamy marchew. Przykrywamy to sitkiem z kuskusem i gotujemy około 30 min pod przykryciem. 15 min przed końcem gotowania do bulionu dodajemy pomidory.

Po tym czasie do garnka z kurczakiem wrzucamy cukinię, papryki oraz ciecierzycę.

Kuskus przerzucamy do miski, podlewamy wodą (około 1 szklanka) i bardzo dokładnie mieszamy. Następnie znów przekładamy do  sitka i przez kolejne 30 min gotujemy na parze. 

Na talerz wykładamy kuskus i polewamy go cebulą z rodzynkami. Dookoła układamy warzywa i zalewamy je bulionem. Na koniec kuskus posypujemy pietruszką. 


Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty