Klasyczny burger






Czas przygotowania: 30 minut

Porcje: 4

200 g sera żółtego, najlepszy będzie cheddar, startego

2 łyżeczki mąki kukurydzianej

1 ząbek czosnku

600 g mielonego mięsa wołowego

4 bułki

2 łyżki masła

olej roślinny

4 łyżki sałaty rzymskiej bądź rukoli

4 plasterki pomidora

1 szklanka piwa

2 łyżeczki musztardy

sól i pieprz


pieczone ziemniaki:

4 średnie ziemniaki

3 łyżeczki rozmarynu

oliwa


 karmelizowana cebula (opcjonalnie):

200 g cebuli, pokrojonej w julienne

1 łyżeczka oliwy

sól i pieprz

1 łyżeczka octu balsamicznego

1 łyżeczka czerwonego octu winnego

1 łyżeczka cukru


*karmelizowana cebula
Na patelni rozgrzej oliwę. Dodaj cebulę i smaż, na małym ogniu, cały czas mieszając przez 20-30 minut. Dopraw solą i pieprzem i smaż dalej, aż zacznie zmieniać kolor. Następnie dodaj ocet balsamiczny oraz winny. Zmniejsz ogień i smaż przez kolejne 5 minut. Dodaj cukier, wymieszaj z cebulą i smaż, aż płyn wyparuje.


W małej misce, wymieszaj starty ser z mąką ziemniaczaną. Rozgrzej patelnię i wetrzyj ząbek czosnku w jej ścianki. Następnie wlej piwo i dodaj ząbek czosnku. Doprowadź do wrzenia. Dodawaj ser po małych porcjach, aż całkowicie się roztopi. Dodaj musztardę, dopraw solą i pieprzem i gotuj przez 3 kolejne minuty. 

W średniej miejsce dokładnie wymieszaj mięso i uformuj 4 kotlety. Dopraw burgery z obu stron dużą ilością soli i pieprzu, i delikatnie wklep przyprawy. Bułki przekrój na pół i posmaruj masłem. 

Rozgrzej 2 łyżki oleju na dużej patelni i smaż mięso. Długość smażenia będzie zależała od stopnia wysmażenia jaki lubisz. Po smażeniu 3 minuty każdej stron powinniśmy otrzymać stopień wysmażenia medium. Po usmażeniu odłóż burgery na bok i połóż na patelni bułki i smaż, aż będą złociste i chrupiące. 

Każdą część bułki posmaruj duża ilością sosu. Następnie ułóż sałatę, burgera, pomidora i karmelizowaną cebulę(opcjonalnie). 







Komentarze

Popularne posty