Klasyczny burger
Czas przygotowania: 30 minut
Porcje: 4
200 g sera żółtego, najlepszy będzie cheddar, startego
2 łyżeczki mąki kukurydzianej
1 ząbek czosnku
600 g mielonego mięsa wołowego
4 bułki
2 łyżki masła
olej roślinny
4 łyżki sałaty rzymskiej bądź rukoli
4 plasterki pomidora
1 szklanka piwa
2 łyżeczki musztardy
sól i pieprz
pieczone ziemniaki:
4 średnie ziemniaki
3 łyżeczki rozmarynu
oliwa
karmelizowana cebula (opcjonalnie):
200 g cebuli, pokrojonej w julienne
1 łyżeczka oliwy
sól i pieprz
1 łyżeczka octu balsamicznego
1 łyżeczka czerwonego octu winnego
1 łyżeczka cukru
*karmelizowana cebula
Na patelni rozgrzej oliwę. Dodaj cebulę i smaż, na małym ogniu, cały czas mieszając przez 20-30 minut. Dopraw solą i pieprzem i smaż dalej, aż zacznie zmieniać kolor. Następnie dodaj ocet balsamiczny oraz winny. Zmniejsz ogień i smaż przez kolejne 5 minut. Dodaj cukier, wymieszaj z cebulą i smaż, aż płyn wyparuje.
W małej misce, wymieszaj starty ser z mąką ziemniaczaną. Rozgrzej patelnię i wetrzyj ząbek czosnku w jej ścianki. Następnie wlej piwo i dodaj ząbek czosnku. Doprowadź do wrzenia. Dodawaj ser po małych porcjach, aż całkowicie się roztopi. Dodaj musztardę, dopraw solą i pieprzem i gotuj przez 3 kolejne minuty.
W średniej miejsce dokładnie wymieszaj mięso i uformuj 4 kotlety. Dopraw burgery z obu stron dużą ilością soli i pieprzu, i delikatnie wklep przyprawy. Bułki przekrój na pół i posmaruj masłem.
Rozgrzej 2 łyżki oleju na dużej patelni i smaż mięso. Długość smażenia będzie zależała od stopnia wysmażenia jaki lubisz. Po smażeniu 3 minuty każdej stron powinniśmy otrzymać stopień wysmażenia medium. Po usmażeniu odłóż burgery na bok i połóż na patelni bułki i smaż, aż będą złociste i chrupiące.
Każdą część bułki posmaruj duża ilością sosu. Następnie ułóż sałatę, burgera, pomidora i karmelizowaną cebulę(opcjonalnie).
Komentarze
Prześlij komentarz