Lawendowy creme caramel
Dzisiaj prawdziwy klasyk z nowoczesną wariacją. Lawenda jako roślinna niesamowicie wonna, doda całości delikatnego kwiecistego smaku. Deser ten idealnie sprawdzi się na małych przyjęciach, gdyż można go przygotować dzień wcześniej, a swoim wyglądem oraz smakiem zachwyci nawet tych najbardziej wymagających gości.
Porcje: 4
Składniki:
150 g brązowego cukru pudru
1 łyżeczka kwiatów lawendy, plus kilka do dekoracji dodatkowych dekoracji
Masło do smarowania
500ml mleka
4 jajka z wolnego wybiegu
Nasiona z jednej laski wanilii
50g cukru lawendowego
Przygotowanie:
Rozgrzewamy piekarnik do 150’C. Szykujemy 4 okrągłe foremki o pojemności ok. 150 ml.
Brązowy cukier wsypujemy do garnka bądź patelni z grubym dnem. Stopniowo zwiększamy moc, aż cukier całkowicie się roztopi. Rozdzielamy go równomiernie do czterech foremek. Posypujemy kwiatami lawendy, a ścianki smarujemy masłem.
Mleko wlewamy do garnka i stopniowo rozgrzewamy je na małym ogniu, aż prawie zacznie się gotować.
W między czasie w misce umieszczamy jajka, ziarna wanilii oraz cukier lawendowy i dokładnie miksujemy. Stopniowo wlewamy gorące mleko, równocześnie mieszając masę do momentu, aż będzię całkowicie gładka.
Foremki umieszczamy na blaszce do pieczenia i rozdzielamy krem. W czajniku gotujemy wodę i wlewamy ją na blaszkę. Powinna dosięgać co najmniej do połowy każdej z foremek.
Ostrożnie wkładamy blaszkę do piekarnika i pieczemy ok 28-30 min. Po wyjęciu zostawiamy do ostygnięcia i umieszczamy w lodówce, najlepiej na całą noc.
Wygląda przepięknie, profesjonalnie ;-) i jak elegancko podany!
OdpowiedzUsuń