Lawendowy creme caramel



Dzisiaj prawdziwy klasyk z nowoczesną wariacją. Lawenda jako roślinna niesamowicie wonna, doda całości delikatnego kwiecistego smaku. Deser ten idealnie sprawdzi się na małych przyjęciach, gdyż można go przygotować dzień wcześniej, a swoim wyglądem oraz smakiem zachwyci nawet tych najbardziej wymagających gości. 

Porcje: 4 

Składniki:

150 g brązowego cukru pudru

1 łyżeczka kwiatów lawendy, plus kilka do dekoracji dodatkowych dekoracji

Masło do smarowania

500ml mleka

4 jajka z wolnego wybiegu

Nasiona z jednej laski wanilii

50g cukru lawendowego

Przygotowanie:

Rozgrzewamy piekarnik do 150’C. Szykujemy 4 okrągłe foremki o pojemności ok. 150 ml.

Brązowy cukier wsypujemy do garnka bądź patelni z grubym dnem. Stopniowo zwiększamy moc, aż cukier całkowicie się roztopi. Rozdzielamy go równomiernie do czterech foremek. Posypujemy kwiatami lawendy, a ścianki smarujemy masłem. 

Mleko wlewamy do garnka i stopniowo rozgrzewamy je na małym ogniu, aż prawie zacznie się gotować. 

W między czasie w misce umieszczamy jajka, ziarna wanilii oraz cukier lawendowy i dokładnie miksujemy. Stopniowo wlewamy gorące mleko, równocześnie mieszając masę do momentu, aż będzię całkowicie gładka. 

Foremki umieszczamy na blaszce do pieczenia i rozdzielamy krem. W czajniku gotujemy wodę i wlewamy ją na blaszkę. Powinna dosięgać co najmniej do połowy każdej z foremek.

Ostrożnie wkładamy blaszkę do piekarnika i pieczemy ok 28-30 min. Po wyjęciu zostawiamy do ostygnięcia i umieszczamy w lodówce, najlepiej na całą noc. 




Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty