Makaron stir fry z polędwiczką i porem
Przygotowanie: 30 minut
Porcje: 4
1/2 szklanki bulionu
3 łyżki sosu sojowego
1 do 2 łyżeczek sosu chilli
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
450 g łopatki wieprzowej, pokrojonej w cienkie paseczki
2 łyżeczki olej sezamowego
1 łyżka oleju rzepakowego
1 łyżka mielonego świeżego imbiru
2 duże ząbki czosnku, zgniecione i posiekane
2 duże pory, części białe i jasnozielonego tylko, przekrojone wzdłuż i pokrojone na cienkie plasterki
400 g makaronu chińskiego
W małej misce wymieszać bulion z kurczaka z sosem sojowym, sosem chilli i mąką ziemniaczaną. W innej misce, wymieszać wieprzowinę z olejem sezamowym.
Na dużej patelni rozgrzać olej rzepakowy, do momentu, aż prawie będzie się palić. Dodaj wieprzowinę i smaż na dużym ogniu, aż bedzie lekko zwęglone , około 5 minut. Dodaj imbir i czosnek i gotowuj, około 30 sekund. Dodać pory i smażyć do momentu, aż będą miękkie i lekko rumiane , 5 do 6 minut. Wymieszać sos, dodać go do garnka i gotować, zeskrobując wszystko co przywrze do patelni, aż zgęstnieje, około 1 minuty dłużej. Dodaj makaron i dokładnie wymieszaj.
Komentarze
Prześlij komentarz