Makaron stir fry z polędwiczką i porem



Przygotowanie: 30 minut
Porcje: 4

1/2 szklanki bulionu

3 łyżki sosu sojowego

1 do 2 łyżeczek sosu chilli

1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

450 g  łopatki wieprzowej, pokrojonej w cienkie paseczki

2  łyżeczki  olej sezamowego

1 łyżka oleju rzepakowego

1 łyżka mielonego świeżego imbiru

2 duże ząbki czosnku, zgniecione i posiekane

2 duże pory, części białe i jasnozielonego tylko, przekrojone wzdłuż i pokrojone na cienkie plasterki


400 g makaronu chińskiego


W małej misce wymieszać bulion z kurczaka z sosem sojowym, sosem chilli i mąką ziemniaczaną. W innej misce, wymieszać wieprzowinę z olejem sezamowym.

Na dużej patelni rozgrzać olej rzepakowy, do momentu, aż prawie będzie się palić. Dodaj wieprzowinę i smaż na dużym ogniu, aż bedzie lekko zwęglone , około 5 minut. Dodaj imbir i czosnek i gotowuj, około 30 sekund. Dodać pory i smażyć do momentu, aż będą  miękkie i lekko rumiane , 5 do 6 minut. Wymieszać sos, dodać go do garnka i gotować, zeskrobując wszystko co przywrze do patelni, aż zgęstnieje, około 1 minuty dłużej. Dodaj makaron i dokładnie wymieszaj.




Komentarze

Popularne posty