czwartek, 24 listopada 2016

Makaron z boczkiem, brokułem i bułką tartą






Porcje: 4

Czas przygotowania: 20 min

Składniki:

400 g penne

2 główki brokuła, pokrojone na różyczki

300 g boczku parzonego i wędzonego, pokrojonego w kostkę


2 małe cebule, drobno pokrojone

4 ząbki czosnku, zgniecionego i drobno pokrojonego

100 ml białego wina

140 ml śmietany 12% lub 18%

łyżeczka tymianku

łyżeczka rozmarynu

sól i pieprz

oliwa z oliwek

6 łyżek bułki tartej

łyżeczka startej skórki cytrynowej



Przygotowanie:

Do dużego garnka nalej wody na wysokość ok. 4 cm i doprowadź do wrzenia. Kiedy woda się zagotuje dodaj do garnka brokuły i gotuj przez 9 min. W międzyczasie rozgrzej patelnię i dodaj bułkę tartą. Smaż do momentu aż będzie złocista. Gdy brokuły się ugotują odcedź i odstaw na bok. Bułkę także zdejmij z patelni i odstaw na bok

Do garnka wlej 4 l wody i doprowadź do wrzenia. Wrzuć makaron do garnka i ugotuj wedle wskazówek producenta na al dente.

Na patelni rozgrzej 6 łyżek oliwy i dodaj boczek. Smaż do momentu, aż będzie chrupiący. Dodaj cebulę i skórkę cytrynową i smaż przez 1 minutę. Następnie dodaj czosnek, tymianek i rozmaryn i smaż przez kolejną minutę. Zalej winem i duś, aż prawie całkowicie wyparuje. Dodaj brokuły, śmietanę oraz makaron i dokładnie wymieszaj. Wyłóż makaron na talerz i posyp bułką tartą.






1 komentarz:

  1. Robię przepisy na sos do makaronu z bułką tartą, ale zawsze bułeczkę dodaję do sosu. Zaletą jest to, że bułeczka pozbiera smaki z patelni i staje się rozpustnie dobra. Tak czy owak, super danie :D

    Pozdrawiam serdecznie
    Kasia

    OdpowiedzUsuń