Makaron z boczkiem, brokułem i bułką tartą
Porcje: 4
Czas przygotowania: 20 min
Składniki:
400 g penne
2 główki brokuła, pokrojone na różyczki
300 g boczku parzonego i wędzonego, pokrojonego w kostkę
2 małe cebule, drobno pokrojone
4 ząbki czosnku, zgniecionego i drobno pokrojonego
100 ml białego wina
140 ml śmietany 12% lub 18%
łyżeczka tymianku
łyżeczka rozmarynu
sól i pieprz
oliwa z oliwek
6 łyżek bułki tartej
łyżeczka startej skórki cytrynowej
Przygotowanie:
Do dużego garnka nalej wody na wysokość ok. 4 cm i doprowadź do wrzenia. Kiedy woda się zagotuje dodaj do garnka brokuły i gotuj przez 9 min. W międzyczasie rozgrzej patelnię i dodaj bułkę tartą. Smaż do momentu aż będzie złocista. Gdy brokuły się ugotują odcedź i odstaw na bok. Bułkę także zdejmij z patelni i odstaw na bok
Do garnka wlej 4 l wody i doprowadź do wrzenia. Wrzuć makaron do garnka i ugotuj wedle wskazówek producenta na al dente.
Na patelni rozgrzej 6 łyżek oliwy i dodaj boczek. Smaż do momentu, aż będzie chrupiący. Dodaj cebulę i skórkę cytrynową i smaż przez 1 minutę. Następnie dodaj czosnek, tymianek i rozmaryn i smaż przez kolejną minutę. Zalej winem i duś, aż prawie całkowicie wyparuje. Dodaj brokuły, śmietanę oraz makaron i dokładnie wymieszaj. Wyłóż makaron na talerz i posyp bułką tartą.
Robię przepisy na sos do makaronu z bułką tartą, ale zawsze bułeczkę dodaję do sosu. Zaletą jest to, że bułeczka pozbiera smaki z patelni i staje się rozpustnie dobra. Tak czy owak, super danie :D
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie
Kasia