Ramen z wieprzowiną
Nauka robienie prawdziwego japońskiego ramenu może zająć lata. Dzisiaj prezentuje jednak zdecydowanie uproszczoną wersję tej wspaniałej zupy, którą można przyrządzić z łatwo dostępnych produktów.
Tym razem użyłem wieprzowiny, jednak można ją zastąpić także kurczakiem. Najważniejszy w ramenie jest jednak bulion. Niesamowicie aromatyczny z dodatkiem czosnku, imbiru, sosu sojowego i sosu rybnego.
Czas przygotowania: 15 minut
Czas gotowania: 45 minut
Porcje: 2
Składniki:
500 g mięsa wieprzowego
sól i pieprz
1 łyżka masła
2 łyżki oleju sezamowego bądź warzywnego
2 łyżeczki świeżego imbiru, bardzo drobno posiekanego
3 łyżeczki czosnku, bardzo drobno posiekanego
3 łyżki sosu sojowego
1 łyżka sosu rybnego
1 łyżka octu ryżowego
1/2 łyżeczki chilli
800 ml (4 szklanki) bulionu mięsnego http://classy-chef.blogspot.com/2016/11/klasyczny-bulion.html
1/2 szklanki grzybów shitake bądź pieczarek, pokrojonych w plasterki
2 duże jajka
90 g chińskiego makaronu
1 jalapeno (opcjonalnie), pokrojone w cienkie plasterki
Rozgrzej piekarnik na 180’ C. Rozgrzej olej na patelni. Wieprzowinę dopraw z obu stron solą i pieprzem, a następnie smaż z obu stron, aż będzie złota. Przełóż mięso do piekarnika i piecz 15-20 minut, aż mięso będzie gotowe.
W dużym garnku rozgrzej olej na średnim ogniu. Dodaj czosnek, imbir oraz chilli i smaż przez kilka minut, aż czosnek zmięknie. Dodaj sos sojowy, ocet ryżowy i sos rybny. Dokładnie wymieszaj. Następnie wlej bulion mięsny, przykryj i doprowadź do wrzenia. Zdejmij pokrywkę i gotuj przez 5 minut. Następnie dodaj grzyby i gotuj przez następne 10 minut.
W małym garnku wlej wodę i doprowadź ją do wrzenia. Następnie włóż delikatnie jajka i gotuj przez 7 minut (będą pół twarde). Wyjmij i obierz ze skorupki, a następnie przekrój na pół. Wody z garnka nie wylewaj i dodaj do niej makaron i gotuj przez 2-3 minuty.
W międzyczasie pokrój szalotkę i jalapeno. Mięso pokrój w plastry. Makaron rozdziel do dwóch misek i zalej bulionem. Na wierzchu ułóż mięso, cebulę, jajka i jalapeno.
Komentarze
Prześlij komentarz