Ramen z wieprzowiną



Nauka robienie prawdziwego japońskiego ramenu może zająć lata. Dzisiaj prezentuje jednak zdecydowanie uproszczoną wersję tej wspaniałej zupy, którą można przyrządzić z łatwo dostępnych produktów.

Tym razem użyłem wieprzowiny, jednak można ją zastąpić także kurczakiem. Najważniejszy w ramenie jest jednak bulion. Niesamowicie aromatyczny z dodatkiem czosnku, imbiru, sosu sojowego i sosu rybnego.

Czas przygotowania: 15 minut

Czas gotowania: 45 minut

Porcje: 2

Składniki:

500 g mięsa wieprzowego

sól i pieprz

1 łyżka masła

2 łyżki oleju sezamowego bądź warzywnego

2 łyżeczki świeżego imbiru, bardzo drobno posiekanego

3 łyżeczki czosnku, bardzo drobno posiekanego

3 łyżki sosu sojowego

1 łyżka sosu rybnego

1 łyżka octu ryżowego

1/2 łyżeczki chilli


1/2 szklanki grzybów shitake bądź pieczarek, pokrojonych w plasterki

2 duże jajka


90 g chińskiego makaronu

1 jalapeno (opcjonalnie), pokrojone w cienkie plasterki

Rozgrzej piekarnik na 180’ C. Rozgrzej olej na patelni. Wieprzowinę dopraw z obu stron solą i pieprzem, a następnie smaż z obu stron, aż będzie złota. Przełóż mięso do piekarnika i piecz 15-20 minut, aż mięso będzie gotowe. 

W dużym garnku rozgrzej olej na średnim ogniu. Dodaj czosnek, imbir oraz chilli i smaż przez kilka minut, aż czosnek zmięknie. Dodaj sos sojowy, ocet ryżowy i sos rybny. Dokładnie wymieszaj. Następnie wlej bulion mięsny, przykryj i doprowadź do wrzenia. Zdejmij pokrywkę i gotuj przez 5 minut. Następnie dodaj grzyby i gotuj przez następne 10 minut. 

W małym garnku wlej wodę i doprowadź ją do wrzenia. Następnie włóż delikatnie jajka i gotuj przez 7 minut (będą pół twarde). Wyjmij i obierz ze skorupki, a następnie przekrój na pół. Wody z garnka nie wylewaj i dodaj do niej makaron i gotuj przez 2-3 minuty. 

W międzyczasie pokrój szalotkę i jalapeno. Mięso pokrój w plastry. Makaron rozdziel do dwóch misek i zalej bulionem. Na wierzchu ułóż mięso, cebulę, jajka i jalapeno. 




Komentarze

Popularne posty