Sałatka Nicoise
Porcje: 4
Czas przygotowania:20-25 minut
Składniki
8 średnich ziemniaków (pokrojonych na ćwiartki)
500 g zielonej fasolki
oliwa a oliwek
4 jajka ekologiczne z wolnego wybiegu
2 duże garście rukoli lub dwie sałaty rzymskie baby
320 g tuńczyka w puszce, odsączonego
75 g oliwek, pokrojonych na ćwiartki
250 g pomidorków koktajlowych, pokrojonych na pół
sól i pieprz
sos
1 łyżeczka musztardy
1 łyżka kaparów (można zastąpić łyżeczką sosu sojowego)
5 anchois (można zastąpić łyżką sosu rybnego)
1 ząbek czosnku
2 łyżki octu z czerwonego wina
4 łyżki oliwy z oliwek
łyżka pietruszki
Ziemniaki umieść w garnku z zimną wodą, dopraw solą, doprowadź do wrzenia i gotuj 6-7 minut lub do momentu aż będą ugotowane jednak nie będą się rozpadały. Wyjmij ziemniaki i dodaj fasolkę do gorącej wody i gotuj aż będzie lekkie al dente. Odcedź fasolkę i dodaj do ziemniaków, a następnie spryskaj lekko oliwą.
W międzyczasie zagotuj wodę w garnku i gotuj jajka przez 7 minut. Będą wtedy lekko twarde. Następnie odcedź, zalej zimną wodą i obierz
Przygotuj sos -> http://classy-chef.blogspot.com/2016/11/francuski-sos-z-anchois.html
Do podanie posmaruj duży talerz dwiema łyżkami sosu (aby sałatka od spodu nie była sucha). Ułóż składniki na talerzu a następnie polej resztą sosu.
Komentarze
Prześlij komentarz