Sałatka Nicoise




Porcje: 4

Czas przygotowania:20-25 minut

Składniki

8 średnich ziemniaków (pokrojonych na ćwiartki)

500 g zielonej fasolki

oliwa a oliwek

4 jajka ekologiczne z wolnego wybiegu

2 duże garście rukoli lub dwie sałaty rzymskie baby

320 g tuńczyka w puszce, odsączonego

75 g oliwek, pokrojonych na ćwiartki

250 g pomidorków koktajlowych, pokrojonych na pół

sól i pieprz


sos

1 łyżeczka musztardy

1 łyżka kaparów  (można zastąpić łyżeczką sosu sojowego)

5 anchois  (można zastąpić łyżką sosu rybnego)

1 ząbek czosnku

2 łyżki octu z czerwonego wina

4 łyżki oliwy z oliwek

łyżka pietruszki






Ziemniaki umieść w garnku z zimną wodą, dopraw solą, doprowadź do wrzenia i gotuj 6-7 minut lub do momentu aż będą ugotowane jednak nie będą się rozpadały. Wyjmij ziemniaki i dodaj fasolkę do gorącej wody i gotuj aż będzie lekkie al dente. Odcedź fasolkę i dodaj do ziemniaków, a następnie spryskaj lekko oliwą.

W międzyczasie zagotuj wodę w garnku i gotuj jajka przez 7 minut. Będą wtedy lekko twarde. Następnie odcedź, zalej zimną wodą i obierz


Do podanie posmaruj duży talerz dwiema łyżkami sosu (aby sałatka od spodu nie była sucha). Ułóż składniki na talerzu a następnie polej resztą sosu.




Komentarze

Popularne posty