Curry z mango i krewetkami
Dziś przepyszne danie prosto z Indii. Mango jest jednym z moich ulubionych owoców. Uwielbiam jego orzeźwiającą słodycz i niesamowitą soczystość. Zainspirowany ostatnią kuchnią kolumbijską, szukając pomysłów na nowe danie, natknąłem się na ten wspaniały przepis. Jest prosty, aromatyczny i idealny na gorące zimowe dni. Czego można chciećwięcej?
Porcje: 2
Czas przygotowania: 15 minut
Składniki:
szklanka krewetek 31-40
1/2 szklanki mango pokrojonego w kostkę
1/4 pasta curry
1 łyżeczka kolendry
1 szklanka mleka kokosowego
sól do smaku
olej
Przygotowanie:
Przygotuj pastę curry zgodnie z przepisem. Rozgrzej olej na patelni i dodaj pastę. Smaż, aż cebula zmięknie. Dodaj łyżkę wody i wymieszaj z pastą.
Dopraw pastę kolendrą i dodaj pokrojone mango. Smaż przez minutę.
Dodaj mleko kokosowe i krewetki. Dokładnie wymieszaj i gotuj przez 6 minut, do momentu, aż sos lekko zgęstnieje.
Podawaj z ryżem.
Kocham takie orientalne dania. :)
OdpowiedzUsuńhttps://jaglusia.wordpress.com/