Curry z mango i krewetkami



Dziś przepyszne danie prosto z Indii. Mango jest jednym z moich ulubionych owoców. Uwielbiam jego orzeźwiającą słodycz i niesamowitą soczystość. Zainspirowany ostatnią kuchnią kolumbijską, szukając pomysłów na nowe danie,  natknąłem się na ten wspaniały przepis. Jest prosty, aromatyczny i idealny na gorące zimowe dni. Czego można chciećwięcej?

Porcje: 2

Czas przygotowania: 15 minut

Składniki:

szklanka krewetek 31-40

1/2 szklanki mango pokrojonego w kostkę

1/4  pasta curry

1 łyżeczka kolendry

1 szklanka mleka kokosowego

sól do smaku

olej


Przygotowanie:

Przygotuj pastę curry zgodnie z przepisem. Rozgrzej olej na patelni i dodaj pastę. Smaż, aż cebula zmięknie. Dodaj łyżkę wody i wymieszaj z pastą.


Dopraw pastę kolendrą i dodaj pokrojone mango. Smaż przez minutę.

Dodaj mleko kokosowe i krewetki. Dokładnie wymieszaj i gotuj przez 6 minut, do momentu, aż sos lekko zgęstnieje.

Podawaj z ryżem.



Komentarze

  1. Kocham takie orientalne dania. :)
    https://jaglusia.wordpress.com/

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty