środa, 14 grudnia 2016

Tarta tatin



Składniki:

6 twardych jabłek

350 - 400 g kruchego ciasta

8 łyżek masła

1 szklanka cukru

1/8 łyżeczki soli


25 centymetrowa patelnia, którą można włożyć do piekarnika bądź tortownica

Rozgrzej piekarnik do 190 C. 

Jabłka obierz ze skórki i pokrój na ćwiartki. Następnie usuń pestki. Zrób ciasto kruche zgodnie z przepisem  i rozwałkuj na kółko o średnicy 30 cm. Włóż do lodówki. 

Na patelni roztop masło na dużym ogniu. Gdy będzie solidnie rozgrzane dodaj cukier. Gotuj do momentu, aż cukier rozpuści się na syrop. 

Kiedy syrop z cukru bulgocze dodaj jabłka. Na tym etapie nie jest ważne czy ładnie ułożysz jabłka. Najważniejsze żeby dokładnie obtoczyć je w sosie. 

Gotuj jabłka przewracając je co kilka minut, do momentu, aż sos będzie złocisto - brązowy. Najlepszym wskaźnikiem czy karmel jest gotowy to położyć kroplę karmelu na talerzu i zobaczyć czy się nie rozlewa. Jeżeli nie to znaczy, że jest gotowy. 

Jeżeli korzystamy tylko z patelni to ułóż  jabłka dookoła, zaokrąglonymi częściami do dołu. Następnie wyjmij ciasto z lodówki i nakryj patelnię ciastem. Piecz przez 20-25 minut, do momentu, aż ciasto będzie złociste. 

Jeżeli nie mamy patelni, którą można włożyć do piekarnika, jabłka układamy na tortownicy, dookoła, zaokrąglonymi częściami do dołu. Następnie polewamy sosem z patelni i nakrywamy ciastem. Pieczemy przez 20-25 minut, do momentu, aż ciasto będzie złociste.

Po wyjęciu z piekarnika odstaw na bok na 15 minut, aż ostygnie. 

Jeżeli używamy patelni przejeżdżamy nożem dookoła patelni, aby odczepić brzegi. Delikatnie potrząsamy patelnia. Patelnię nakrywamy talerzem, a następnie obróć talerz wraz z patelnią o 180 stopni. 


Jeżeli używamy tortownicy to przejeżdżamy nożem dookoła krawędzi. Następnie zdejmujemy obwódkę od tortownicy Nakrywamy ciasto talerzem i przewracamy o 180 stopni. 




1 komentarz: