CHEESEBURGER Z SALSĄ POMIDOROWĄ I NACHOSAMI
(4 porcje)
cheeseburger
cheeseburger: zmiel mięso dwukrotnie•Zmielone mięso ułóż wzdłuż na plastikowej folii i zwiń ją, tworząc kiełbaskę•Ważne żeby wszystkie włókna ułożone były w tą samą stronę, w ten sposób będą one ułożone pionowo, kiedy będziemy kroić rulon na porcje•Wstaw rulon do lodówki na co najmniej 2 godziny , aby mięso odpoczęło, a następnie pokrój je na krążki•Zdejmij folię i położ burgery na bardzo gorącą patelnię bez masła i oleju•Przyciskając burgery nadaj im odpowiednią wielkość i kształt;posól je i posyp pieprzem•Obróć burgery, kiedy ich powierznia będzie ładnie przysmażona, i smaż je z drugiej strony•Burgery należy podawać , kiedy będą różowe w środku• Na bułce połóż plasterek sera , następnie burgera ,kolejny plasterek sera ,cebule , pomidora i sałatę.
cheeseburger
- 400 g rozbratla(rostbef)
- sól i pieprz
- 8 plasterki cheddara
- sałata
- cebula
- pomidor
- 4 bułki typu brioszka do hamburgera
- 1 duży pomidor
- łyżka drobno pokrojonej cebuli
- 0,5 łyżki świeżej kolendry
- sok limonki
- łyżka drobno pokrojonej papryki
- sól i pieprz
- nachos
cheeseburger: zmiel mięso dwukrotnie•Zmielone mięso ułóż wzdłuż na plastikowej folii i zwiń ją, tworząc kiełbaskę•Ważne żeby wszystkie włókna ułożone były w tą samą stronę, w ten sposób będą one ułożone pionowo, kiedy będziemy kroić rulon na porcje•Wstaw rulon do lodówki na co najmniej 2 godziny , aby mięso odpoczęło, a następnie pokrój je na krążki•Zdejmij folię i położ burgery na bardzo gorącą patelnię bez masła i oleju•Przyciskając burgery nadaj im odpowiednią wielkość i kształt;posól je i posyp pieprzem•Obróć burgery, kiedy ich powierznia będzie ładnie przysmażona, i smaż je z drugiej strony•Burgery należy podawać , kiedy będą różowe w środku• Na bułce połóż plasterek sera , następnie burgera ,kolejny plasterek sera ,cebule , pomidora i sałatę.
salsa pomidorowa:pomidora obieramy ze skórki i kroimi na pół•Obydwie połówki wyciskamy nad talerzem-większość pestek wyleci z sokiem•Pozostałe usuwamy łyżeczką ,a miąższ drobno kroimy•Dodajemy cebulę,paprykę, kolendrę oraz sok z limonki•Przykrywamy folią i odstawiamy na godzinę.
-----
cheeseburgera podajemy z nachosami i salsą pomidorową.
Komentarze
Prześlij komentarz