CHEESEBURGER Z SALSĄ POMIDOROWĄ I NACHOSAMI

(4 porcje)

cheeseburger



  • 400 g rozbratla(rostbef)
  • sól i pieprz
  • 8 plasterki cheddara
  • sałata
  • cebula
  • pomidor
  • 4 bułki typu brioszka do hamburgera
salsa


  • 1 duży pomidor
  • łyżka drobno pokrojonej cebuli
  • 0,5 łyżki świeżej kolendry
  • sok  limonki
  • łyżka drobno pokrojonej papryki
  • sól i pieprz
do podania


  • nachos
      -----

cheeseburger: zmiel mięso dwukrotnie•Zmielone mięso ułóż wzdłuż na plastikowej folii i zwiń ją, tworząc kiełbaskę•Ważne żeby wszystkie włókna ułożone były w tą samą stronę, w ten sposób będą one ułożone pionowo, kiedy będziemy kroić rulon na porcje•Wstaw rulon do lodówki na co najmniej 2 godziny , aby mięso odpoczęło, a następnie pokrój je na krążki•Zdejmij folię i położ burgery na bardzo gorącą patelnię bez masła i oleju•Przyciskając burgery nadaj im odpowiednią wielkość i kształt;posól je i posyp pieprzem•Obróć burgery, kiedy ich powierznia będzie ładnie przysmażona, i smaż je z drugiej strony•Burgery należy podawać , kiedy będą różowe w środku• Na bułce połóż plasterek sera , następnie burgera ,kolejny plasterek sera ,cebule , pomidora i sałatę.



salsa pomidorowa:pomidora obieramy ze skórki i kroimi na półObydwie połówki wyciskamy nad talerzem-większość pestek wyleci z sokiemPozostałe usuwamy łyżeczką ,a miąższ drobno kroimyDodajemy  cebulę,paprykę, kolendrę oraz sok z limonkiPrzykrywamy folią i odstawiamy na godzinę.
  -----
cheeseburgera podajemy z nachosami i salsą pomidorową.

Komentarze

Popularne posty