Farfalle z czosnkiem i oliwa chilli
Co jest takiego niesamowitego we włoskiej kuchni? Przecież są to najcześciej proste w przygotowaniu potrawy które swój żywot zawdzięczają najuboższym ludziom. Ludzie ci nie mając czesto co włożyć do garnka , wrzucali do niego wszystko co nadawało sie jeszcze do jedzenia. Tak, tak wlasnie narodziły się wszystkie pasty , czy pizzę na cieniutkim cieście. To za co kochamy włoska kuchnię to prostota przygotowania, mała ilosc składników dzieki ktorej możemy wydobyć i poczuć smak każdego z nich: delikatną ostrość parmezanu, lekko gorzki smak pietruszki , mocny smak czosnku i ostrość oliwy , ktora swoim smakiem i zapachem pobudza wszystkie zmysły. Tak tworzy się danie doskonałe, wzbudzające w nas równie wielkie emocje co misterna i trudna kuchnia francuska. Czasami warto poświęcić mniej czasu na przygotowanie posiłku aby mieć go więcej na rozkoszowanie sie nim przy promieniach zachodzącego słońca w doskonałym towarzystwie!
Porcje : 4
5 łyżek oliwy chilli
4 ząbki czosnku
Szczypta chilli
Natka pietruszki
350 g makaronu
Rozgrzej oliwę na małej patelni , dodaj czosnek oraz chilli i smaż dopóki czosnek nie bedzie złocisty. Dopraw solą , zdejmij patelnię z ognia, dodaj pietruszkę i dostaw na bok. Zagotuj wode na makaron i posól. Ugotuj makaron al dente, odcedź i wymieszaj na patelni z czosnkiem i oliwa chilli. Podawaj z parmezanem.
Komentarze
Prześlij komentarz