Risotto z groszkiem


Risotto zostało prawdopodobnie przywiezione z Chin do Włoch przez Marco Polo, więc mimo nazwy nie powinno nam sie kojarzyć ze stolicą pizzy i makaronu. Nie wazne jednak skąd pochodzi ,bo najbardziej liczy się przecież smak! A tym risotto nie zawodzi . Dziś prezentuję wersje z zielonym groszkiem. Nie ma co dużo mowić. Jest nieziemskie!

Porcje: 8

1/2 średniej cebuli
1 ząbek czosnku
3 łyżki oliwy extra virgin
100 g masła 
250 g ryżu do risotto
100 ml białego wina 
1,5 l bulionu warzywnego
100 g zielonego groszku
sól i pieprz 
natka pietruszki
100 g parmezanu


Posiekaj drobno cebulę i czosnek. W garnku podgrzej bulion , a na patelni przesmaż cebulę z czosnkiem na oliwie z dodatkiem 60 g masła . Smaż aż czosnek i cebula bedą złociste. Dodaj ryż , dokładnie wymieszaj i smaż przez kilka minut. Gdy ryż stanie sie przezroczysty i błyszczący , a na patelni zrobi sie "sucho" , dodaj do gotującego sie ryżu wino. Mieszaj cały czas ,aby alkohol odparował a płyn został wchłonięty przez ryż. Następnie dodawaj bulion chochla po chochli - dopiero kiedy odparuje poprzednia porcja bulionu dodaj następną. Próbuj ryż co jakis czas ,aby sprawdzić czy odpowiednio zmiękł. Dodaj groszek i wymieszaj. Przed samym końcem gotowania spróbuj ryż - musi być al dente. Dodajemy pozostałą część masła i parmezan. Aby połączyć ryż w kremową całość energicznie potrząsaj patelnią , aby wszystkie składniki dokładnie się wymieszały. Dopraw solą pieprzez, udekoruj pietruszką i posyp startym parmezanem. 

Komentarze

Popularne posty