Carbonara
Carbonara - jeden z najpopularniejszych włoskich dań, symbol kuchni z półwyspu Apenińskiego .Jednak czy kiedykolwiek mieliście okazje sprobować tej prawdziwej, oryginalnej? Zapewne nie. Przez większość życia myślałem, że makaron ten powinien być taki jak w restauracjach. Jednak pewnego razu przeczytałem ,że oryginalną włoską carbonarę robi sie bez dodatku śmietany! Główna role odgrywają jajka i boczek. Zapraszam do spróbowania tej prawdziwej nie zmodyfikowanej włoskiej potrawy, która zachwyca smakiem i prostotą przygotowania!
Porcje : 4
Przygotowanie : 15 min
Gotowanie : 20 min
25 g masła
100 g pancetty
1 ząbek czosnku
350 g makaronu
2 jajka roztrzepane
40 g startego parmezanu
40 g startego sera pecorino
Sól i pieprz
Rozpuść masło na patelni, dodaj pancette oraz czosnek i smaż dopóki czosnek nie będzie brązowy | Usuń czosnek z patelni | W międzyczasie ugotuj makaron al dente w dużym garnku z osoloną wodą | Odcedź i dodaj do pancetty | Zdejmij patelnię z ognia i dodaj jajka, połowę parmezanu i sera pecorino oraz odpraw solą i pieprzem | Mieszaj do momentu aż jajka pokryją makaron i się lekko zetną | dodaj pozostały ser i wymieszaj jeszcze raz
jakie apetyczne!
OdpowiedzUsuńWygląda super :)
OdpowiedzUsuńZapraszam do mnie!
Dopiero rozpoczynam swoją przygodę z blogowaniem, ale może kiedyś znajdziesz u mnie coś ciekawego :)
www.paczekwkuchni.blogspot.com
Pozdrawiam:)