Kremowe mule


Omulki, a  inaczej mule sa jednymi z bardziej popularnych owoców morza. Oprócz krewetek są najczęściej wypieranym morskim przysmakiem, rownież w Polsce. Sa one znane jako typowe przysmaki krajów śródziemnomorskich, jednak nie tylko tam są znane i cenione.  Mule z frytkami to narodowa potrawa belgijska! Jak wszystkie inne owoce morza są bardzo bogate w sole mineralne oraz inne witaminy ( a, b, c, d). Omułki są chyba najbardziej spopularyzowane i warto po nie sięgać na początku swojej przygody z malżami!

Co się tyczy kupowania małży to lepiej wybierać te świeże ,aniżeli te głęboko mrożone, ponieważ mają lepszy smak. Należy także pamietać, że przed przyrzadzeniem muszą być wciąż żywe. Jak rozpoznać te dobre? Otóż przede wszystkim muszla musi byc zamknięta i mule powinny miec świeży zapach morza 

Porcje: 4 
Przygotowanie: 45 min
Gotowanie: 5 min

1,5 kg oczyszczonych muli
3 łyżki oliwy
Ząbek czosnku
Sok z 1/2 cytryny 
150 ml majonezu
Pieprz

Umieść mule wraz z oliwą, czosnkiem i sokiem z cytryny na patelni i smaż na dużym ogniu dopóki muszle się nie otworzą. Odcedź i zachowaj płyn pozostały po smażeniu. Odrzuć mule które się nie otworzyły. Wymieszaj majonez z dwoma łyżkami płynu. Powstałym sosem polej malze i podawaj z bazylia.

Komentarze

Popularne posty