Tarta z truskawkami


Sezon na truskawki trwa juz w pełni ,a wręcz zbliża sie do końca . Dlatego trzeba sie spieszyć i wykorzystywać te pyszne owoce póki zachwycają jeszcze naturalnym smakiem. Dzisiaj pyszna tarta  z kremem ,którego smak jest doskonale równoważny przez soczyste i orzeźwiajace truskawki!
 

Ciasto:
500 g mąki
250 g masła 
125 g cukru pudru
1 jajko
Sol 

Krem:
300 g serka kremowego
1 puszka mleka skondensowanego
Sok z 1/2 cytryny
100 ml likieru adwokat
1 kg truskawek

Zagnieć wszystkie składniki sprawnie, możliwie jak najszybciej ,aby masło nie zaczęło się kleić • Jeśli składniki ciasta nie łączą się dobrze, dodaj łyżkę zimnej wody ,zamiast dłużej je zagniatać • Ciasto kruche rozwałkuj po zgnieceniu ,gdy jest elastyczne (jeżeli jest zbyt lepkie, najpierw je schłódź) • Wyklej nim formę i włóż do lodówki na co najmniej 30 minut • Przes pieczeniem ponakłuwaj ciasto widelcem • Piecz ok. 30 minut • Zmiksuj wszystkie składniki na krem • Do wystudzonego ciasta wlej krem • Piecz tartę przez 10 minut w temperaturze   150 C • Przed podaniem ułóż na wierzchu połówki truskawek

Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty