Tarta z truskawkami
Sezon na truskawki trwa juz w pełni ,a wręcz zbliża sie do końca . Dlatego trzeba sie spieszyć i wykorzystywać te pyszne owoce póki zachwycają jeszcze naturalnym smakiem. Dzisiaj pyszna tarta z kremem ,którego smak jest doskonale równoważny przez soczyste i orzeźwiajace truskawki!
Ciasto:
500 g mąki
250 g masła
125 g cukru pudru
1 jajko
Sol
Krem:
300 g serka kremowego
1 puszka mleka skondensowanego
Sok z 1/2 cytryny
100 ml likieru adwokat
1 kg truskawek
Zagnieć wszystkie składniki sprawnie, możliwie jak najszybciej ,aby masło nie zaczęło się kleić • Jeśli składniki ciasta nie łączą się dobrze, dodaj łyżkę zimnej wody ,zamiast dłużej je zagniatać • Ciasto kruche rozwałkuj po zgnieceniu ,gdy jest elastyczne (jeżeli jest zbyt lepkie, najpierw je schłódź) • Wyklej nim formę i włóż do lodówki na co najmniej 30 minut • Przes pieczeniem ponakłuwaj ciasto widelcem • Piecz ok. 30 minut • Zmiksuj wszystkie składniki na krem • Do wystudzonego ciasta wlej krem • Piecz tartę przez 10 minut w temperaturze 150 C • Przed podaniem ułóż na wierzchu połówki truskawek
rewelacja, najlepsze ciasto o tej porze roku:)
OdpowiedzUsuńPiękna i zapewne pyszna\!!
OdpowiedzUsuń