Cukiniowy chlebek z orzechami i żurawiną



Był to moj pierwszy chleb cukiniowy jaki zrobiłem. Mysle jednak ze nie potrzeba wiecej razy, aby totalnie sie w nim zakochać. Nie spodziewałem sie słodkiego smaku z powodu użycia cukini i byłem zaskoczony, ale napewno niezawiedziony! Jest on nazywany chlebem jednak dla mnie moze byc tez ciastem. Do tej pory myslalem ze do słodkich wypiekow zdecydowanie lepiej nadaje sie  dynia jednak cukinia wcale nie jest gorsza, także na pyszny słodki smak! Jesień nadchodzi wielkimi krokami i mysle ze jest to świetne danie na tą porę roku, ale lepiej sie pospieszyć - cukiniowy sezon zbliża sie ku końcowi!

Składniki:
700 g startej cukinii
1 1/4 szklanki brązowego cukru
1/4 szklanki warzywnego oleju
2 jajka
1 łyżeczka ekstraktu wanilii
1 1/2 szklanki mąki pszennej 
1/2 szklanki mąki pełnoziarnistej
1 łyżka cynamonu
1 1/2 łyżeczki soli 
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka proszku do pieczenia  
1/2 łyżeczki startej gałki muszkatołowej 
3/4 szklanki posiekanych orzechów włoskich
3/4 szklanki suszonej żurawiny 
1 łyżka cukru do posypania

Rozgrzej piekarnik do 160 'C. Wyłóż formę do pieczenia chleba papierem do pieczenia.

Połóż cukinie na ręczniki papierowym i wyciśnij jak najwiecej płynu.

W średniej misce wymieszaj razem brązowy cukier, olej, jajka i wanilię. Następnie dodaj cukinie.

W dużej misce wymieszaj mąkę pszenną, mąkę pełnoziarnistą, cynamon, sól , proszek do pieczenia sodę i gałkę muszkatołową. Wlej cukiniową miksturę i wymieszaj. 
Dodaj orzechy i żurawinę i delikatnie wymieszaj.

Wlej masę do przygotowanej wczesniej formy i posyp cukrem.

Piecz do momentu gdy włożona w środek wykalaczka po wyjęciu bedzie z kilkoma wilgotnymi okruszkami, 65-70 minut. Po wyjęciu Z piekarnika odstaw chleb na 30 minut. Następnie wyjmij chleb z formy i pozwól mu wystygnąć do końca przed podaniem. Chleb zawinięty w plastikową folię może być przechowywany w pokojowej temperaturze do 4 dni. 

Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty