Framcuskie naleśniki z borówką i malinami
To juz ostatni dzwonek, aby wykorzystać pyszne maliny i borówkę. Dzisiaj z dodatkiem bardzo prostych i szybkim, ale pysznych francuskich naleśników.
• 230 g mąki pszennej
• 4 duże jajka
• 600 ml mleka
• 2 łyżki stołowe cukru
• sól
• 60 g roztopionego masła
• 600 ml mleka
• 2 łyżki stołowe cukru
• sól
• 60 g roztopionego masła
• szklanka borówek
• szklanka malin
Do dużej miski przesiać mąkę, dodać jajka, 1 szklankę mleka, cukier i dużą szczyptę soli. Miksować mikserem lub energicznie mieszać rózgą, dodając roztopione i ostudzone masło, a następnie wlewając stopniowo mleko. Miksować lub mieszać aż powstanie gładkie ciasto bez grudek • Miskę z ciastem przykryć folią i odstawić na minimum 30 minut na blat kuchenny lub wstawić do lodówki na maksymalnie 24 godziny. Ciasto ocieplić w temperaturze pokojowej (około 15-30 minut). Przed smażeniem wymieszać ciasto • Patelnię o średnicy około 18-20 cm rozgrzać na dużym ogniu. Następnie przetrzeć ręcznikiem papierowym zanurzonym w oleju. Zmniejszyć ogień do średniego, wylać około 4 łyżek stołowych ciasta na środek patelni i od razu rozprowadzić je po całej powierzchni patelni przechylając ją we wszystkie strony. Smażyć przez około 1 minutę, aż spód będzie zrumieniony i będzie łatwo odchodził od dna patelni (można podważyć widelcem) • Za pomocą łopatki przewrócić naleśnik na drugą stronę i smażyć do zrumienienia przez około minutę. Gdyby naleśnik za szybko się rumienił (przypalał) należy zmniejszyć ogień. Jeśli zbyt długo trzeba będzie czekać na zrumienienie się naleśnika, można zwiększyć ogień • Zdjąć naleśnik z patelni i odłożyć na talerz. Smażyć kolejne naleśniki, patelnię można smarować naoliwionym ręcznikiem papierowym co 3 - 4 naleśnik • Gotowe naleśniki przełożyć owocami i smażyć jeszcze chwile, aż owoce w środku zmiekną • Podawać z jogurtem i cukrem pudrem
Albo masz taki duży talerz, albo to taka francuska porcja :D
OdpowiedzUsuńNiemniej jednak - bombowy naleśnik! Pycha!
Bardzo duży talerz :) średnica ok 35 cm
Usuń