Jesienna sałata z jajkiem na miękko i ziołami
1 łyżka pietruszki, drobno posiekanej
1 łyżka szczypiorku, drobno posiekanego
1 łyżeczka tymianku, drobno posiekanego
Garść rukoli
2 liście zielonej sałaty
2 jajka
2 łyzki oliwy
1/2 pomidora, pokrojonego w kostkę
sok z 1/4 cytryny
sól i świeżo mielony pieprz
Wlej wodę do garnka i zagotuj. Gdy woda będzie wrzeć włóż ostrożnie jajka i gotuj przez 4 minuty 40 sekund. Następnie zalej zimną woda i obierz. Rukolę i sałatę posiekaj. Oliwę z oliwek zmiksuje z tymiankiem i sokiem z cytryny, a nastepnie dopraw solą i pieprzem. Sałatę ułóż na środku talerza. Dookoła ułóż rukole,a na niej pomidory posypane pietruszką. Na sałacie ułoż jajka i posyp szczypiorkiem a następnie skrop całość sosem tymiankowym.
Komentarze
Prześlij komentarz