Tarta jabłkowa


Jesień nadeszła na dobre, a wraz z nią coraz zimniejsze dni. Dopada nas zawsze wtedy tęsknota, aby po ciężkim dniu zagnieździć się w fotelu pod grubym, wełnianym kocem i podziwiać powoli palące się drewno w kominku albo jeszcze lepiej -spędzić cały dzień w łóżku. Nie każdy ma niestety taką możliwość! Jednak myślę, że nie tylko z tym kojarzą nam się jesienne chłody. Nieodłącznym elementem jesieni i zimy są dla mnie ciasta, a szczególnie te z jabłkami, gruszkami czy śliwkami. Idealnym dodatkiem do małej słodkości są na pewno gorące herbaty czy nalewki z letnich owoców. Cudownie jest mieć w domu coś, co przypomni nam o gorących chwilach lata w chłodne, mroźne jesienne dni, a w tym przypadku doskonale sprawdzają się domowej roboty konfitury czy wszelakie rozgrzewające napoje.



Ciasto
125 g mąki pszennej
1/2 łyżeczki cukru 
1/8 łyżeczki soli
85 g masła 
50 ml letniej wody

Nadzienie
900 g jabłek, obranych i wydrążonych ( zachowaj wszystkie resztki)
2 łyżki masła,roztopionego
5 łyżek cukru
2 łyżeczki cynamonu

Syrop
100 g cukru

Forma do tarty 25 cm

Wymieszaj mąkę, sól i cukier w dużej misce. Dodaj 2 łyżki masła i miksuj dopóki ciasto nie będzie bardzo drobne. Dodaj pozostałe masło i miksuj do momentu aż największe kawałki będą rozmiarów tych małych. Dodaj tyle wody aby ciasto połączyło się w jedną masę. Wyrabiaj przez ok 2 minuty. Rozgnieć ciasto na ok 10 cm okrąg, zapakuj w folię i schowaj do lodówki. Wyjmij po 30 min rozwałkuj na wielkość twojej formy do pieczenia. Rozgrzej piekarnik do 200'C
Ułóż jabłka na tarcie w kółko, zaczynając od krawędzi. Polej ciasto roztopionym masłem oraz posyp brązowym cukrem i cynamonem. Piecz przez ok 40 min. Umieść pestki o ogryzki w garnku razem z cukrem i dodaj tyle wody, aby były całe zakryte. Gotuj przez ok 25 min, a następnie odcedź syrop. Wyjmij ciasto z piekarnika i pozwól mu nieco ostygnąć (ok 15 min). Następnie skrop tartę syropem i podawaj.


Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty