Kremowa jajecznica z pomidorkami i grzankami


Zrobienie idealnej jajecznicy wbrew temu co uważa większość, nie jest takie łatwe. Z pomocą przychodzi Gordon Ramsey, który pokazuje jak zrobic pyszną, kremową jajecznicę. Na początku trzeba pamietać o paru ważnych rzeczach:

•nie przyprawiamy jajecznicy przed smażeniem, ani w trakcie - dopiero pod sam koniec. Sól dodana na poczatku spowodowałaby, że jajecznica będzie wodnista

•nie rozgrzewamy patelni przed smażeniem !

•masła nie dodajemy przed smażeniem, a razem z NIEROZTRZEPANYMI jajkami

Składniki: 
•3 jajka 
•2 kromki ciemnego chleba
•5-6 pomidorków koktajlowych
•1,5 łyżki masła 
• łyżka śmietany 

Rozgrzewamy patelnię i  rozpuszczamy 0,5 łyżki masła. Dodajemy chleb i pomidorki i smażymy na średnim ogniu, aby chleb był lekko chrupiący. Na drugą zimną patelnie wlewamy jajka oraz pozostałe masło i stawiamy na średnim ogniu. Cały czas mieszamy jajka, kiedy zaczną się ścinać zestawiamy patelnię z ognia, cały czas mieszając i po chwili stawiamy ją znów na ogniu. Czynność powtarzamy parę razy, aż do uzyskania kremowej, gęstej konsystencji. Zestawiamy z ognia, dodajemy śmietanę oraz doprawiamy solą. Podajemy z chrupiącym chlebem i cieplymi pomidorkami.

Komentarze

  1. o, tak zrobienie idealnej jajówy to nie lada wyzwanie! Twoja prezentuje się wyśmienicie :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty