Francuski omlet ze szczypiorkiem, tymiankiem i pietruszką


Jest to danie chyba najczęściej wybierane przez szefów kuchni do przetestowania nowego kucharza. Zrobienie doskonałego omleta nie jest rzeczą łatwa . Potrzeba trochę ćwiczeń jednak potem efekt jest niesamowity. Wariantów smakowych jest mnóstwo, jednak ja na pierwszy raz zdecydowałem się przyrządzić tradycyjny omlet francuski z niesamowicie aromatyczną mieszanką ziół. Jako dodatek świetnie sprawdzą się gorące pełnoziarniste grzanki oraz pomidorki koktajlowe lub garść rukoli. Smacznego!

Szczypiorek

Pietruszka
Tymianek
3 jajka
Sól i świeżo mielony pieprz
Masło (ok 40g)


Przed zrobieniem omleta polecam obejrzeć poniższy film  z Jacques'em Pepin w roli głównej:

https://www.youtube.com/watch?v=57afEWn-QDg

Szczypiorek, pietruszkę i tymianek siekamy bardzo drobno. Na patelni roztapiamy masło .Jajka wbijamy do miski i bardzo dokładnie je roztrzepujemy. Dodajemy zioła i wlewamy na rozgrzaną patelnie. Przez chwile bardzo szybko mieszamy całość, równocześnie poruszając szybko patelnią.Gdy jajka zaczną się  ścinać odchylamy patelnie lekko  od siebie, aby większość jajek  znalazła się u dołu patelni. Gdy jajka będą prawie całkowicie ścięte zaczynamy zawijać omlet od góry do dołu. Po zawinięciu cały czas trzymając patelnie uderzamy parę razy w rączkę patelni aby omlet trochę się wysunął. Kładziemy patelnie na blacie i chwytamy za rączkę od dołu i wykładamy omlet na talerz.

Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty