Tajski ryż z krewetkami i świeżym ogórkiem



Zima w tym roku zdecydowanie nie zaszczyca nas swoją prawdziwą, mroźną naturą, śniegu też można na próżno szukać. Mimo tego zbyt ciepło nie jest i doskonale  sprawdzają się rozgrzewające potrawy z dodatkiem chilli, imbiru czy curry. Niezbędnych witamin dostarczą nam także orzechy czy świeży ogórek. Poniższe danie jest dosłownie mieszanką tych wszystkich składników, a co najważniejsze mieszanką przepyszną, o niesamowicie wyrazistym smaku. Potrawa ta doskonale sprawdzi sie także dla osób lubiących zjeść dobre jedzenie, ale nie przywykłych do długiego stania przy garnkach. Smacznego!
• 250 g krewetek
• 100 g (1 torebka) ryżu długoziarnistego
• 1 jajko
• 3 łyżki posiekanego szczypiorku
• 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
• 2 łyżeczki oleju sezamowego (opcjonalnie)
• 2 łyżki ziaren sezamu
• 2 łyżki posiekanych orzeszków ziemnych solonych
• kawałek zielonego świeżego ogórka
• kawałki limonki do skropienia




Marynata do krewetek:


• szczypta soli
• 2 łyżeczki posiekanej papryczki chili (lub do smaku)
• 1 czubata łyżeczka świeżo startego imbiru
• 2 ząbki czosnku
• 1 łyżka oleju
• 1 łyżeczka pasty curry (opcjonalnie)


Sos: 1 łyżka masła orzechowego, 2 łyżki sosu sojowego, 1 łyżka octu ryżowego lub soku z limonki, 1 łyżka cukru (może być trzcinowy)

Przygotowanie:

  • Krewetki rozmrozić, osuszyć i włożyć do miski, dodać sól, posiekaną chili, imbir, posiekany czosnek i olej oraz pastę curry jeśli używamy, wymieszać, odstawić.
  • Ugotować ryż w osolonej wodzie, odcedzić i wysypać z woreczka do czystej miski.
  • Jajko roztrzepać widelcem z 1 łyżką wody, dodać posiekany szczypiorek (białe i zielone części) i natkę oraz olej sezamowy jeśli używamy i wymieszać.
  • Składniki sosu wymieszać, można lekko podgrzać aby stał się gładki.
  • Orzeszki ziemne zrumienić na patelni na małym ogniu, pod koniec dodając sezam.
  • Rozgrzać dużą patelnię, włożyć krewetki i smażyć przez około 5 minut, następnie włożyć ryż i smażyć co chwilę mieszając przez około 2 minuty. Dodać jajko z dodatkami i wymieszać, smażyć przez około 2 minuty. Na koniec wlać sos, wymieszać, podgrzać i posypać orzeszkami z sezamem. Podawać z pokrojonym zielonym ogórkiem i cząstkami limonki. 



    Komentarze

    Popularne posty