Ragu z kaczki
Porcje: 6
Składniki:
1 łyżka oliwy
4 kacze nogi
2 cebule, drobno pokrojone
2 duże ząbki z czosnku, zgniecione i drobno pokrojone
2 łyżeczki cynamonu
2 łyżeczki mąki
250 ml czerwonego wina
800 g pomidorów w puszcze
250 ml bulionu
3 gałązki rozmarynu, oczyszcone z łodyg i drobno pokrojone
2 liście laurowe
1 łyżka cukru
2 łyżki mleka
500 g penne lub pappardelle
parmezan do podania, starty
Rozgrzej oliwę na dużej patelni. Dodaj kacze nogi i smaż, aż będą złociste z obu stron (ok. 10 minut). Zdejmij je z patelni i odłóż na bok. Dodaj na patelnię cebulę i smaż przez 5 minut do moment, aż całkowicie zmięknie. Następnie dodaj do cebuli czosnek i smaż przez następną minutę. Dodaj cynamon oraz mąkę i dokładnie wymieszaj. Z powrotem połóż kacze nogi na patelni. dodaj wino, pomidory, bulion, zioła. cukier i dopraw solą i pieprzem. Przykryj, doprowadź do wrzenia i duś na małym ogniu przez 2 godziny.
Komentarze
Prześlij komentarz