tartinka z kozim serem i gruszką


Z jednej strony, aż ciężko dodawać taką prościznę na bloga, ale z drugiej strony grzechem jest sie nią nie podzielić. Niesamowicie prosty i szybki przepis, ale wprawiający w istne szaleństwo kubki smakowe.  A co do szaleństwa to według pewnej historii, niektórzy po spróbowaniu tej kanapki w weekend, przez cały następny tydzień robili ją codziennie. Smacznego!

Porcje 2

Składaniki
1/3 dużej bagietki
50 g sera koziego, pokrojonego w plasterki, bądź posiekanego
1 gruszka, pokrojona w plasterki
łyżeczka tymianku
oliwa z oliwek
masło
łyżka orzechów włoskich (ocpjonalnie)

Przygotowanie

Rozgrzej patelnie na średnim ogniu . Bagietke przekrój wzdłuż i posmaruj masłem z każdej strony. Smaż na patelni z każdej strony, aż będzie lekko chrupka. Rozgrzej piekarnik do 150'C. Zdejmij bagietkę z patelni i  na przemian układaj ser kozi i gruszkę. Na koniec dopraw solą i pieprzem oraz posyp tymiankiem. Przygotowane bagietki włóż do piekarnika na 3-4 minuty, pilnując, aby się nie spaliły. Podawaj gorące, prosto z piekarnika!

Komentarze

Popularne posty