Kanapka z indykiem, żurawiną i awokado
Jedna z moich ulubionych kanapek. Po raz pierwszy dość podobną jadłem w charlotte, jednak jest ona tam trochę wybrakowana. Chleb jest zawsze przypalony, a środek zbyt suchy. Bez majonezu nie da się jej przeżyć. Mimo to bardzo spodobało mi się połączenie indyka z żurawiną i proszę bardzo. W taki sposób powstała pyszna kanapka z indykim, żurawiną, serem brie i awokado. Mogę was zapewnić, że jest niesamowita. Kombinacja smaków jest obłędna, a najlepiej smakuje jeszcze z majonezem obok.Kanapka ta idealnie sprawdzi się także, gdy zostanie nam pieczone mięso z poprzedniego dnia. Największa popularnością cieszy się prawdopodobnie w Stanach Zjednoczonych dzień po święcie dziękczynienia. Do jej przyrządzenia można użyć zarówno kurczaka jak i indyka, jednak zdecydowanie polecam tego drugiego - mięso jest dużo zdrowsze. Smacznego!
100 g piersi z indyka
2 łyżki żurawiny
4 plasterki awokado
oliwa z oliwek
łyżeczka rozmarynu
50 g sera brie, pokrojony w plasterki, bądź mniejsze kawałki
majonez do podania (opcjonalnie)
Jeżeli używasz surowej piersi z indyka to dopraw ją solą, pieprzem oraz rozmarynem i usmaż na patelni, aż będzie złocista z obu stron. Zdejmij mięso z patelni i pokrój je na podłużne kawałki. Ciabatę przekrój wzdłuż na pół. Każdą z części posmaruj masłem od zewnątrz. Na dolnej części ułóż ser, na nim mięso i następnie awokado. Górną część posmaruj żurawiną i przykryj kanapkę. Umieść ją na rozgrzanej patelni i przykryj przykrywką. Gdy kanapka, będzie chrupiąca i złocista od spodu przewróc ją na drugą stronę i smaż ok. 2 minut.
Komentarze
Prześlij komentarz