Krem marchewkowy
15 ml oliwy
1 cebla, drobno pokrojona
450 g marchewek, umytych i pokrojonych w plasterki
1 ząbek czosnku, zgnieciony i posiekany
łyżeczka zmielonej kolendry
700 ml bulionu
łyżeczka zmielonego kminu rzymskiego
45 ml świeżo pokrojonej kolendry
sok z połowy cytryny
śmieżo zmieona gałka muszkatołowa, do smaku
świeżo zmielona sól i pieprz
śmietana, do podania
Rozgrzej oliwę na patelni. Dodaj cebulę, marchewki i czosnek i smaż przez 4 minuty, aż do momentu kiedy zmiękną. Wymieszaj z kolendrą i kminem rzymskim.
Dodaj bulion i doprowadź do wrzenia, przykryj i gotuj przez 20 minut. Dodaj świeżą kolendre.
Zmiksuj zupę w blenderze. Dodaj sok z cytryny, gałkę muszkatołowa oraz sól i pieprz. Podawaj ze śmietaną.
Komentarze
Prześlij komentarz