Sałata z koprem włoskim
Porcje: 3
1/4 szklanki migdałów
1 średni koper włoski
sólo i świeżo zmielony pieprz
sok z jednej cytryny
2 duże pomarańcze
1 szalotka, obrana i pokrojona w bardzo cienkie plasterki
10 liści mięty
2 łyżki oliwy
1 łyżeczka skórki z limonki
1 sałata rzymska baby
Rozgrzej patelnię i umieść na niej orzechy. Smaż, aż będą lekko złociste. Pokrój orzechy na średnie kawałki.
Odkrój centymetrowy kawałek bulwy od dołu. Resztę pokrój w bardzo cienkie plasterki. Wymieszaj w misce z solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Umyj sałatę i pokrój na duże kawałki. Dodaj do miski z koprem włoskim.
Oberz pomarańcze ze skórki i oczyść z białych części. Pokrój na duże kawałki i dodaj do kopru włoskiego. Dodaj szalotkę, miętę, oliwę z oliwek oraz orzechy. Dokładnie wymieszaj i posyp skórką z limonki.
Komentarze
Prześlij komentarz