Szwedzkie klopsiki z żurawiną i kremowym puree
Danie to z ikei znają chyba wszyscy. Jednak ten skandynawski klasyk został nieco zbezczeszczony przez tą sieć sklepów. Te zrobione w domu smakują zupełnie inaczej i mogę was zapewnić, że warte każdej minuty poświęconej na ich przygotowanie.
porcji: 60 klopsików
składniki:
450 ml bulionu mięsnego
50 g białego, miękkiego chleba bez skórki
2 grube plastry boczku, wędzonego i parzonego
1 słodka cebula, obrana i starta
700 g mielonego mięsa wołowego
400 g mielonej wieprzowiny
2 duże żółtka
8 ząbków czosnku, obranych i startych
2 łyżeczki soli
1 łyżeczka świeżo startego pieprzu
3/4 łyżeczki startego ziela angielskiego
1/4 łyżeczki startej gałki muszkatołowej
1/4 łyżeczki startego imbiru
4 łyżki masła
2 łyżki oleju
sos:
2 łyżki mąki pszennej
2 szklanki śmietany 18%
żurawina do podania
puree
Przygotuj puree zgodnie z przepisem.
Namocz chleb. Wlej 100 ml bulionu do miski i dodaj chleb. Odstaw na bok.
Zmiel bekon w maszynce do mielenia bądź w blenderze. Rozgrzej dużą patelnię i dodaj boczek. Mieszaj i smaz do momentu, aż bekon będzie lekko brązowy. Dodaj cebulę i smaż, aż zmięknie, ok. 4 minut. Odstaw na bok.
W dużej misce wymieszaj razem wieprzowinę, wołowinę, żółtka, czosnek, 1 łyżeczka soli, 1/2 łyżeczki pieprzu, ziele angielskie, gałkę muszkatołową i imbir. Dodaj chleb, boczek oraz cebulę. Dokładnie wyrób masę.
Rozgrzej piekarnik do 100 stopni C. Blachę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia lub folią aluminiową. Uformuj klopsiki używając łyżeczki.
Rozgrzej patelnię i dodaj łyżkę masła oraz oleju. Włóż tyle klopsików ile się zmieści i smaż, aż będą złociste (7-10 minut). Powtarzaj, aż do usmażenia wszystkich klopsików. Klopsiki włóż do żaroodpornego naczynia i przykryj folią aluminiową i włóż do piekarnika.
Dodaj 1/4 bulionu do patelni po klopsikach. Zdrap wszystko co zostało na spodzie i ściankach. Wlej bulion z patelni do pozostałego bulionu.
Sos. Na patelni roztop 2 łyżki masła. Dodaj mąkę i wymieszaj. Smaż, aż będzie złocisto brązowe. Cały czas mieszając dodawaj stopniowo bulion. Gotuj do momentu, aż zgęstnieje. Zdejmij z ognia i wymieszaj ze śmietaną.
Podawaj klopsiki z puree, sosem oraz żurawiną.
Komentarze
Prześlij komentarz