poniedziałek, 28 listopada 2016

Curry z kurczakiem



Porcje: 4 

Czas przygotowania: 30 minut

Składniki:

pasta curry:




curry:

800 g piersi z kurczaka, pokrojonej w kostkę

1 łyżka oleju

1 łyżeczka kurkumy

2 cebule, obrane i pokrojone w plasterki

4 liście limonki kaffir

1 laska cynamonu lub 1 łyżeczka cynamonu

3 gwiazdy anyżu lub 1.5 łyżeczki anyżu

100 ml bulionu

1 łyżeczka cukru

2 łyżki sosu sojowego

2 łyżki sosu rybnego

400 g zielonej fasolki

sól i pieprz

świeża kolendra 

ryż jaśminowy


Przygotuj pastę curry zgodnie z przepisem -> http://classy-chef.blogspot.com/2016/11/pasta-curry.html

Na dużej patelni rozgrzej olej. Dodaj pastę curry razem z kurkumą i smaż na średnim ogniu przez kilka minut. Następnie dodaj cebulę i smaż przez 5 minut. 

Dopraw kurczaka solą i pieprzem. Dokładnie wetrzyj przyprawy i dodaj na patelnię. Dokładnie mieszaj, aby wszystkie kawałki kurczaka pokryły się pastą. Dodaj liście limonki, laskę cynamonu, anyż, mleko kokosowe, bulion, cukier, sos sojowy oraz rybny i doprowadź do wrzenia. Zmniejsz ogień i duś przez 15 minut.  Dodaj fasolę i gotuj przez kolejne kilka minut, aż fasola będzie ugotowana.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz