czwartek, 1 grudnia 2016

Gnocchi w sosie serowym



Przygotowanie: 1 h

Porcje: 2


2 duże lub 4 małe pieczarki, pokrojone w plasterki

6 pomidorków cherry, pokrojonych w ćwiartki

3 łyżki pietruszki, grubo pokrojonej

200 ml śmietany

100 ml startego parmezanu

50 ml białego wina

ząbek czosnku, zgnieciony i drobno pokrojony

mała cebula, drobno pokrojona

łyżka oliwy z oliwek

łyżeczka tymianku




Ugotuj gnocchi zgodnie z przepisem (http://classy-chef.blogspot.com/2016/12/gnocchi.html). W międzyczasie na dużej patelni rozgrzej oliwę. Dodaj cebulę i smaż, aż zmięknie. Następnie dodaj czosnek i smaż minutę. Dodaj pieczarki oraz tymianek i zalej winem. Gotuj, aż wino całkowicie odparuje. Następnie dodaj pomidorki, śmietanę i ser. Gotuj na małym ogniu, aż ser całkowicie się rozpuści. Na sam koniec dodaj gnocchi oraz pietruszkę i dokładnie wymieszaj.Dopraw solą i pieprzem do smaku i podawaj ze świeżo startym


2 komentarze:

  1. Pycha! Szkoda, że jestem zbyt leniwa, żeby zrobić gnocchi samej;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyrczane kluseczki zawsze się wybronią dobrym smakiem. Uwielbiam :D

    Pozdrawiam serdecznie
    Kasia

    OdpowiedzUsuń