Gnocchi






przygotowania: 1 h

Porcje: 6-8

1 kg ziemniaków

1-1 3/4 szklanki mąki, ilośc mąki zależy od ciasta

2 duże jajka

sól



Ziemniaki gotuj na parze prze ok. 25 minut. Kiedy ziemniaki są jeszcze gorące, przeciśnij je przez praskę i włóż do dużej miski. 

Dodaj do miski z ziemniakami, 1 szklankę mąki, jajka i szczyptę soli. Zacznij wyrabiać ciasto, aż będzie miękkie, gładkie i elastyczne. Jeżeli będzie się zbyt kleiło dodawaj trochę mąki z pozostałej 3/4 szklanki mąki. Pamiętaj jednak, aby nie wyrabiać ciasta zbyt długo gdyż gnocchi będą wtedy twarde. 

W dużym garnku zagotuj wodę i dobrze ją posól. Uformuj jedną kluseczkę i wrzuć ją do wrzącej wody. Gdy tylko wypłynie na powierzchnię niezwłocznie je wyjmij. Gnocchi nie powinno się gotować dłużej niż 60 sekund. Zobacz czy gnocchi się nie rozpadło. Jeżeli tak to dodaj więcej mąki, a jeżeli nie to przechodzimy do następnego punktu!


Podziel ciasto na 6 części. Uformuj je rękoma na kształt długiej rurki o średnicy ok. 1.5-2 cm. Pokrój ciasto na kluseczki o długości 1.5 cm, a następnie każdą z nich spłaszcz widelcem. Gotuj w wodzie do momentu wypłynięcia na powierzchnię (50-60 sekund). Wyjmuj z wody używając cedzaka.

Gnocchi z pesto pietruszkowym http://classy-chef.blogspot.com/2016/10/gnocchi-z-pesto-pietruszkowym.html

Gnocchi z some serowym http://classy-chef.blogspot.com/2016/12/gnocchi-w-sosie-serowym.html


Komentarze

Popularne posty