Dyniowe babeczki z cynamonem


1 i 3/4 szklanki mąki pszennej
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki soli
1 łyżeczka mielonego cynamonu
1 łyżeczka przyprawy ciasto z dyni
1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
1/4 szklanki  masła, roztopionego
1/2 szklanki ciemnego brązowego cukru
1 duże jajko
1 łyżeczka wanilii w proszku
1/2 szklanki mleka

1/4 szklanki masła 
1/2 szklanki białego cukru
2 łyżki cynamonu 

Rozgrzej piekarnik do 180'C. W dużej misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia, sól, cynamon i gałkę muszkatołową. W drugiej misce wymieszaj dokładnie roztopione masło z cukrem. Dodaj jajka i mieszaj przez ok. minutę. Dodaj wanilię,puree dyniowe i mleko. Powoli dodawaj masę do suchych składników. Mieszaj razem, aż będą stanowiły jednolita masę. Używając małej łyżeczki nakładaj masę do foremek babeczkowych. Piecz przez ok. 11-12 min. aż wkuta w ciasto wykałaczka po wyjęciu będzie czysta. Wyjmij z piekarnika i odstaw na bok, aby się schłodziły. Wymieszaj cukier oraz cynamon w miseczce. Roztop masło i przelej je do drugiej miseczki. Kiedy babeczki będą całkowicie zimne zanurz je w maśle a następnie w cukrze z cynamonem. Powtarzaj czynność, aż do wykorzystania wszystkich babeczek.

Komentarze

  1. dyniowe wypieki to rewelacja!! zapraszam do wzięcia udziału w konkursie :) http://foodmania-przepisy.blogspot.com/2014/11/uwaga-konkurs-swiateczny.html

    OdpowiedzUsuń
  2. Mmm, musiały być pyszne :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty