Curry z kurczakiem
Czas przygotowania: 30 minut
Składniki:
pasta curry:
przepis w linku -> http://classy-chef.blogspot.com/2016/11/pasta-curry.html
curry:
800 g piersi z kurczaka, pokrojonej w kostkę
1 łyżka oleju
1 łyżeczka kurkumy
2 cebule, obrane i pokrojone w plasterki
4 liście limonki kaffir
1 laska cynamonu lub 1 łyżeczka cynamonu
3 gwiazdy anyżu lub 1.5 łyżeczki anyżu
100 ml bulionu
1 łyżeczka cukru
2 łyżki sosu sojowego
2 łyżki sosu rybnego
400 g zielonej fasolki
sól i pieprz
świeża kolendra
ryż jaśminowy
Przygotuj pastę curry zgodnie z przepisem -> http://classy-chef.blogspot.com/2016/11/pasta-curry.html
Na dużej patelni rozgrzej olej. Dodaj pastę curry razem z kurkumą i smaż na średnim ogniu przez kilka minut. Następnie dodaj cebulę i smaż przez 5 minut.
Dopraw kurczaka solą i pieprzem. Dokładnie wetrzyj przyprawy i dodaj na patelnię. Dokładnie mieszaj, aby wszystkie kawałki kurczaka pokryły się pastą. Dodaj liście limonki, laskę cynamonu, anyż, mleko kokosowe, bulion, cukier, sos sojowy oraz rybny i doprowadź do wrzenia. Zmniejsz ogień i duś przez 15 minut. Dodaj fasolę i gotuj przez kolejne kilka minut, aż fasola będzie ugotowana.
Komentarze
Prześlij komentarz