Gnocchi w sosie serowym
Porcje: 2
2 porcje gnocchi - przepis http://classy-chef.blogspot.com/2016/12/gnocchi.html
2 duże lub 4 małe pieczarki, pokrojone w plasterki
6 pomidorków cherry, pokrojonych w ćwiartki
3 łyżki pietruszki, grubo pokrojonej
200 ml śmietany
100 ml startego parmezanu
50 ml białego wina
ząbek czosnku, zgnieciony i drobno pokrojony
mała cebula, drobno pokrojona
łyżka oliwy z oliwek
łyżeczka tymianku
Ugotuj gnocchi zgodnie z przepisem (http://classy-chef.blogspot.com/2016/12/gnocchi.html). W międzyczasie na dużej patelni rozgrzej oliwę. Dodaj cebulę i smaż, aż zmięknie. Następnie dodaj czosnek i smaż minutę. Dodaj pieczarki oraz tymianek i zalej winem. Gotuj, aż wino całkowicie odparuje. Następnie dodaj pomidorki, śmietanę i ser. Gotuj na małym ogniu, aż ser całkowicie się rozpuści. Na sam koniec dodaj gnocchi oraz pietruszkę i dokładnie wymieszaj.Dopraw solą i pieprzem do smaku i podawaj ze świeżo startym
Pycha! Szkoda, że jestem zbyt leniwa, żeby zrobić gnocchi samej;)
OdpowiedzUsuńPyrczane kluseczki zawsze się wybronią dobrym smakiem. Uwielbiam :D
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie
Kasia