Tarta tatin
6 twardych jabłek
350 - 400 g kruchego ciasta
8 łyżek masła
1 szklanka cukru
1/8 łyżeczki soli
25 centymetrowa patelnia, którą można włożyć do piekarnika bądź tortownica
Rozgrzej piekarnik do 190 C.
Jabłka obierz ze skórki i pokrój na ćwiartki. Następnie usuń pestki. Zrób ciasto kruche zgodnie z przepisem i rozwałkuj na kółko o średnicy 30 cm. Włóż do lodówki.
Na patelni roztop masło na dużym ogniu. Gdy będzie solidnie rozgrzane dodaj cukier. Gotuj do momentu, aż cukier rozpuści się na syrop.
Kiedy syrop z cukru bulgocze dodaj jabłka. Na tym etapie nie jest ważne czy ładnie ułożysz jabłka. Najważniejsze żeby dokładnie obtoczyć je w sosie.
Gotuj jabłka przewracając je co kilka minut, do momentu, aż sos będzie złocisto - brązowy. Najlepszym wskaźnikiem czy karmel jest gotowy to położyć kroplę karmelu na talerzu i zobaczyć czy się nie rozlewa. Jeżeli nie to znaczy, że jest gotowy.
Jeżeli korzystamy tylko z patelni to ułóż jabłka dookoła, zaokrąglonymi częściami do dołu. Następnie wyjmij ciasto z lodówki i nakryj patelnię ciastem. Piecz przez 20-25 minut, do momentu, aż ciasto będzie złociste.
Jeżeli nie mamy patelni, którą można włożyć do piekarnika, jabłka układamy na tortownicy, dookoła, zaokrąglonymi częściami do dołu. Następnie polewamy sosem z patelni i nakrywamy ciastem. Pieczemy przez 20-25 minut, do momentu, aż ciasto będzie złociste.
Po wyjęciu z piekarnika odstaw na bok na 15 minut, aż ostygnie.
Jeżeli używamy patelni przejeżdżamy nożem dookoła patelni, aby odczepić brzegi. Delikatnie potrząsamy patelnia. Patelnię nakrywamy talerzem, a następnie obróć talerz wraz z patelnią o 180 stopni.
Jeżeli używamy tortownicy to przejeżdżamy nożem dookoła krawędzi. Następnie zdejmujemy obwódkę od tortownicy Nakrywamy ciasto talerzem i przewracamy o 180 stopni.
Ależ cudownie słoneczna! :)
OdpowiedzUsuń