Pizza z cukinią, szalotką, parmezanem



Pizza. Co tu można jeszcze więcej powiedzieć. Pizze lubi każdy od małego do dużego, czasami zdarzają się wyjątki, ale każdy wyjątek potwierdza zasadę. Nieprawdaż? W Polsce z moich własnych wizyt wiem, że nie ma wielu miejsc w których można zjeść pizze dzięki której niczym za pomocą teleportera znajdziemy się we Włoszech. Godna polecenia jest pizza w Tari Bari, jednak to pizza charakterystyczna dla jednego regionu Włoch (nie jest cieniutka i chrupiąca). Taką prawdziwą, chrupiącą udało mi się zjeść tylko w Trattoria Rucola w Warszawie - pizza tam to jest cud. Jednakże po pewnych czasie przejadają się nam klasyczne smaki pizzy i szukamy nowych smaków. Poniższy przepisz mogę szczerze polecić, a szczególnie miłośnikom cukinii - ta pizza jest niesamowita!

Porcje: 1

1/4 porcji ciasta do pizzy


50 g parmezanu startego w paski, plus kilka dodatkowych do dekoracji

1 szalotka, pokrojona w julienne

10 cienkich plasterków cukinii

30 g marchewki, pokrojonej w julienne


przygotowanie:

Rozgrzej piekarnik do 250 C.

Przygotuj sos do pizzy i ciasto zgodnie z przepisem. 

Na patelni rozgrzej łyżkę oliwy i dodaj cukinię. Smaż przez 3-4 minuty, aż zmięknie. 

Ciasto do pizzy uformuj w kulę a następnie rozgnieć dłonią. Rozwałkuj na okrąg o średnicy ok 20-25 centymetrów i ułóż na blaszce do pieczenia. Rozprowadź sos na całej powierzchni. Następnie rozłóż szalotkę, cukinię i marchewkę. Na koniec posyp wstążkami sera i wstaw do piekarnika. 


Piecz do momentu, aż pizza będzie złocista po brzegach (ok. 7-8 minut). Po wyjęciu posyp świeżo startym parmezanem i polej oliwą. 


Komentarze

Popularne posty