Pizza z cukinią, szalotką, parmezanem
Pizza. Co tu można jeszcze więcej powiedzieć. Pizze lubi każdy od małego do dużego, czasami zdarzają się wyjątki, ale każdy wyjątek potwierdza zasadę. Nieprawdaż? W Polsce z moich własnych wizyt wiem, że nie ma wielu miejsc w których można zjeść pizze dzięki której niczym za pomocą teleportera znajdziemy się we Włoszech. Godna polecenia jest pizza w Tari Bari, jednak to pizza charakterystyczna dla jednego regionu Włoch (nie jest cieniutka i chrupiąca). Taką prawdziwą, chrupiącą udało mi się zjeść tylko w Trattoria Rucola w Warszawie - pizza tam to jest cud. Jednakże po pewnych czasie przejadają się nam klasyczne smaki pizzy i szukamy nowych smaków. Poniższy przepisz mogę szczerze polecić, a szczególnie miłośnikom cukinii - ta pizza jest niesamowita!
Porcje: 1
1/4 porcji ciasta do pizzy
50 g parmezanu startego w paski, plus kilka dodatkowych do dekoracji
1 szalotka, pokrojona w julienne
10 cienkich plasterków cukinii
30 g marchewki, pokrojonej w julienne
przygotowanie:
Rozgrzej piekarnik do 250 C.
Na patelni rozgrzej łyżkę oliwy i dodaj cukinię. Smaż przez 3-4 minuty, aż zmięknie.
Ciasto do pizzy uformuj w kulę a następnie rozgnieć dłonią. Rozwałkuj na okrąg o średnicy ok 20-25 centymetrów i ułóż na blaszce do pieczenia. Rozprowadź sos na całej powierzchni. Następnie rozłóż szalotkę, cukinię i marchewkę. Na koniec posyp wstążkami sera i wstaw do piekarnika.
Komentarze
Prześlij komentarz