poniedziałek, 29 września 2014

Sushi!



Jeszcze 15 lat temu Warszawa ze swoimi dwiema setkami sushi-barów była wtedy drugą po Moskwie ryżowo-rybną potęga Europy.Az wierzyć sie nie chciało że pola Mazowsza i Lubelszczyzny nie stoją w wodzie i nie uprawia sie na nich tysięcy kwintali ryżu."Lubimy jeść sushi na bogato, z przepychem ,im wiecej tym lepiej .Niebotycznie zmodyfikowaliśmy prawdziwe japońskie sushi. Ale może i z drugiej strony to dobrze! Podobno najgorsze sushi jest właśnie w Japonii


Sushi występuje w bardzo wielu rodzajach, których cechą wspólną jest elegancka forma i niepowtarzalny smak.
Bardzo popularny i stosunkowo prosty do wykonania rodzaj sushi to nigiri. Jest to wałek z ryżu z pojedynczym składnikiem na wierzchu. Najbardziej popularne sushi to maki - rolki, które występują w trzech wariantach: hoso maki - małe rolki z niewielką liczbą składników z ryżem wewnątrz, futo maki - duże rolki z 3-5 składnikami, ryż wewnątrz oraz ura maki - ryż znajduje się tutaj na zewnątrz rolki, maki te są często dekorowane na zewnątrz dodatkowymi składnikami takimi jak awokado, łosoś czy sezam. Temaki to rożek wykonany z nori, wypełnionego ryżem i różnymi dadatkami. Gunkan maki, zwane łódeczkami, są idealne do podawania delikatnych składników takich jak ikra czy tatar z ryb. Jest to krążek ryżu owinięty w nori tworząc kieszonkę na składniki. 


Mamy to szczęście, że nie mieszkamy w Japonii i nie musimy uczyć się sztuki robienia sushi przez parę lat. W kraju kwitnącej wiśni zwykły człowiek nie może zrobić sushi, zajmują sie tym tylko mistrzowie tego fachu. Nie spożywa się tam także sushi na codzień, a jedynie w  święta. Jednak Japończycy też są ludźmi i znaleźli sprytny sposób na ominięcie tego zakazu i do sushi nie zaliczają nigiri.
Wbrew pozorom robienie sushi nie jest takie trudne. Nie będzie napewno tak doskonale jak sushi przygotowane przez japońskich mistrzów, jednak po paru razach będzie już wyglądało całkiem nieźle. Poniżej prezentuje cztery przepisy na prawdziwe, pyszne sushi:

ebi ten maki ( krewetka w tempurze, ogórek, kampyo )
http://classy-chef.blogspot.com/2014/09/ebi-ten-maki.html



philadelphia maki ( serek philadelphia, ogórek, łosoś, kampyo )
http://classy-chef.blogspot.com/2014/09/philadelphia-maki.html



futomaki (marynowana rzodkiew, kampyo, łosoś, paluszki krabowe, ogórek) http://classy-chef.blogspot.com/2014/09/futomaki.html






1 komentarz: